Jak přežít v zimní přírodě

Přežití ve vysokohorských oblastech závisí na správném oděvu a dobrém úkrytu. I ti sebe trénovanější sportovci nemohou být v mírném klima připraveni na extrémní podmínky zimy.
iglú na sněhu
SPORTOVNÍ OBLEČENÍ
Vnější vrstva oděvuby měla dobře chránit před větrem a měla by také být vodotěsná, aby odolala tajícímu sněhu. Ideální jsou prodyšné tkaniny.
Vnitřní vrstvu oděvupak tvoří tepelnou izolaci. Před cestou do oblasti chladu je dobré se o oděvu poradit s odborníkem, na trhu je k dispozici řada nově vyvinutých tkanin včetně polypropylenového prádla a goretexových svršků.
Na bundě je dobré mít zdrhovací kapuci lemovanou kožešinou, která zabrání, aby vám na obličeji nenamrzal vlastní dech. Pokud nemáte k dispozici moderní textilie, použijte pro vnitřní vrstvy vlněné oděvy, jelikož vlna málo absorbuje vodu.
Neoblékejte sitěsné a nepohodlné oděvy a udržujte své oblečení čisté a suché. Je lepší si rozepnout bundu, svléknout rukavice nebo sejmout čepici, než se zpotit.
Když se zpotíte,vaše oblečení zvlhne, ztratí izolační vlastnosti a způsobí ztráty tělesného tepla. Pokud vám navlhnou ponožky nebo rukavice, pokuste se je usušit přivázané kolem břicha.
pletené ponožky
Snažte se s sebou nositco nejvíce párů náhradních ponožek. Pokud máte tu možnost, sušte je v úkrytu nad ohněm.
Ideální obuvido horských oblastí jsou impregnované plátěné boty, takzvané mukluky. Do nich se doporučuje nosit tři vrstvy ponožek takových velikostí, aby se daly navlékat přes sebe.
Zmačkané a zválené oděvyi spací pytle načechrejte – vzduchové mezírky uvnitř jsou důležité pro tepelnou izolaci.
Před vstupem do úkrytunebo jiného teplého místa ze sebe smeťte sníh. Do spacího pytle nelezte ve vlhkém oblečení. Oblékněte si jen nezbytné minimum a zbytek nechte na vzduchu uschnout.
Spací pytelpo použití natřepejte a usušte a teprve pak ho srolujte do ochranného obalu.
PRAVIDLA OBLÉKÁNÍ

  1. Udržujte oděvy čisté.
  2. Vyhněte se přehřátí – tělo potřebuje ventilaci.
  3. Oblékejte volné oděvy – umožní cirkulaci vzduchu.
  4. Udržujte oděvy v suchu, uvnitř i zvenčí.